3 Jenis Bisnes Terbaik Bulan Puasa Dan Sambutan Raya

Date:

Share post:

Apa tujuan saya tulis tajuk 3 jenis bisnes terbaik bulan puasa dan sambutan raya?
 Di sini saya kongsikan artikel tentang 3 jenis bisnes yang boleh kita lakukan sebelum dan pada bulan puasa ini. 3 jenis bisnes ini dah pun terbukti dan sangat valid jika di jalankan pada bulan puasa.

Bila nak tiba musim perayaan masing-masing sibuk nak buat persiapan untuk nak sambut hari raya. Tapi musim raya ini lah yang paling banyak nak pakai duit. Setiap golongan akan buat persiapan untuk nak menyambut hari raya. Tidak kira miskin,sederhana mahupun kaya akan meraikan hari raya dengan penuh gembira.

Sudah pasti bagi golongan yang dah kaya mereka cukup selesa dan tiada masalah dalam membuat persediaan atau persiapan untuk hari raya. Tapi bagi kita yang dari golongan sederhana dan miskin pula persiapan untuk hari raya akan terasa sedikit sengsara,sebab segala persiapan memerlukan perbelanjaan yang lebih.

Golongan makan gaji swasta atau penjawat awam walaupun ada perasaan gembira bila menjelang hari raya tapi tetap akan terfikir dengan kos-kos perbelanjaan yang di belanjakan. Sambutan raya akan biasa-biasa sahaja jika kos persiapan hanya bergantung pada gaji semata-mata. Tetapi dengan perkongsian idea dari artikel ini mungkin anda akan mendapat satu jalan alternatif untuk jana pendapatan tambahan. Jika bisnes ini di lakukan dengan cara yang betul dan bersungguh-sungguh,bukan sekadar dapat cover kos persiapan malah dapat beraya dalam keadaan yang selesa dari orang lain yang tidak berniaga.

3 jenis bisnes ini tidak memerlukan modal yang besar,

hanya dengan sedikit modal sahaja dan boleh di mulakan bila-bila masa sahaja yang anda mahu.Tidak memerlukan proses try and error jika anda mempunyai ilmu atau panduan yang sebetulnya. Memang banyak jenis niche bisnes di luar sana yang anda boleh lakukan terutama bisnes mengenai makanan dan juga pakaian tapi adakah semua jenis bisnes di luar sana mempunyai panduan yang betul dan lengkap untuk menjalankannya? Mula bisnes dengan tiada panduan ini bole menyebabkan kita penat atau tertiarap pada akhirnya.

Saya ada panduan 2 jenis bisnes niche makanan yang anda boleh lakukan dengan baik dan sempurna jika anda mengikut semua kaedah-kaedah dan tips-tips panduan yang akan dibaca di dalam buku panduan yang akan Tuan-tuan miliki ini. Salah satunya ialah Panduan Bisnes Air Balang.

 • [message]
  • Bagaimana nak mulakan bisnes air balang ini? Dan berapakah modal permulaan yang di perlukan?
   • Baik, di bawah ini saya akan terangkan secara ringkas tentang bagaimana mula dan berapa anggaran kos modal untuk permulaan bisnes air balang ini.
 • 1 unit tempat letak duit atau pun bekas duit/tupperware atau tin milo
 • 1 senduk air gula lebih kurang RM10 paling maksima
 • 1 alas meja harga dalam RM30-RM40
 • 2 kerusi harga: RM10-20
 • 3-4 balang air harga: RM120-RM130/balang
 • 1 set meja seperti meja pasar malam harga: RM100/maksima
 • 1 unit canopy 10×10: harga Rm150
 • 1 unit bekas air gula harga : RM5-10
 • 1 pek plastik bungkus Air 7×10 atau 8×12 harga : RM4-RM8/pack
 • sebungkus tali ikat air atau getah harga: RM5
 • 4 batang senduk atau ceduk air harga ;RM6-RM10/unit.@ free skali dengan balang
 • 1 dozen straw harga RM6
 • plastik bungkus
Jika di ikutkan pada anggaran jumlah keseluruhan untuk kos start bisnes air balang adalah sekitar dalam RM800 sahaja. tidak mencecah RM1000 pun.
 • [message]
  • ANGGARAN KOS MODAL HARIAN PULA IALAH
   • RM 20 adalah kos untuk membeli bahan-bahan untuk membuat air seperti buah-buahan dan ais kiub. Anggaran kos ini juga bergantung pada jenis air yang hendak di jual,sebagai contoh air soya kos modalnya lebih kurang RM10.
 • [message]
  • Anggaran kos Jualan Dan Keuntungan
   • Anggaran keuntungan jualan air balang yang di kira selama 25 hari sebulan ialah RM 7000.00 .Anggaran jualan pula ialah RM305x25 hari= RM7625.00.Macam mana pengiraan ini dikira? Baik, katakan air dijual sehari 5 balang=modal harian sekitar RM100 sehari.setiap balang air yang bersaiz 33liter dan boleh menjana 27 bungkus air. Sebungkus air berharga RM3 dijual.sila darab 27bungkus darab RM3 dan di darab dengan 5 balang air sama dengan RM405 dan di tolak dengan modal harian RM100= RM305 sehari.

Ini beberapa barang dan pengiraan keuntungan yang di tulis secara ringkas. Anda perlu tahu lebih details lagi tips-tips dan panduan yang lebih proven lagi yang di tulis oleh pakar air balang fulltime sendiri yang dah berjaya. Jika berminat sangat nak tahu lebih detail lagi boleh klik LINK di bawah:

Sedikit ringkasan tentang bisnes air balang. Dan 2 lagi bisnes yang proven lagi ialah Bisnes Bakeri dan Jual barang dari china , boleh klik butang di bawah untuk lihat detail:
 
Ini lah 3 jenis bisnes yang sesuai di jalankan pada bulan puasa dan menjelang hari raya.
 
Previous article
Next article
spot_img

Related articles

Tarikh Bayaran Gaji Penjawat Awam 2024

Tarikh Bayaran Gaji 2024: Apa yang Perlu Anda TahuAnda mungkin sudah tahu tarikh bayaran gaji penjawat awam untuk...

Permohonan UPUOnline Bagi Kemasukan Ke IPTA Dan ILKA Sesi Akademik 2024/2025

Anda baru sahaja mendapat keputusan SPM atau STPM dan ingin melanjutkan pengajian ke peringkat tinggi? Jika ya, anda...

Cari Kerja di MYFutureJobs

Fungsi Program MYFutureJobs 2024 : Perkara yang perlu anda tahuMYFutureJobs adalah satu program bantuan dan sokongan dari Kerajaan...

KARNIVAL KERJAYA MYFutureJobs OKU DAN TVET

PERKESO2024 TIADA LAGI YANG TERPINGGIRKarnival Kerjaya. 9Pagi hingga 5Petang. 01-03 Mac 2024 IDCC Shah Alam.Daftar Sekarang di www.myfuturejobs.gov.my/careerfairApa itu MYFutureJobs? Lihat...