HomeKerjayaCari Kerja di MYFutureJobs

Cari Kerja di MYFutureJobs

Fungsi Program MYFutureJobs 2024 : Perkara yang perlu anda tahu

MYFutureJobs adalah satu program bantuan dan sokongan dari Kerajaan untuk rakyat atau pencari kerja untuk mendapatkan pekerjaan atau kerjaya yang sepadan dengan kelayakan seseorang. Anda sedang mencari pekerjaan yang sesuai dengan kemahiran dan minat anda? Anda ingin mengetahui peluang pekerjaan yang ada di Malaysia pada tahun 2024 ini? Jawapannya untuk anda tahu dan melihat peluang ialah di Program MYfutureJobs 2024.

Program MYFutureJobs 2024 adalah portal pencarian pekerjaan nasional untuk semua pencari kerja dan majikan di Malaysia. Program ini di lancarkan oleh Kementerian Sumber Manusia dan PERKESO pada tahun 2023 sebagai salah satu inisiatif di bawah Belanjawan 2024. Program ini bertujuan untuk memudahkan dan mempercepatkan proses pencarian pekerjaan dan pengambilan pekerja berdasarkan kemahiran dan kompetensi pencari kerja.

Pencari Kerja Perlu Buat Pendaftaran Di Portal MYFutureJobs

Program Myfuturejobs 2024 menggunakan teknologi AI dan algoritma padanan yang disahkan untuk menyediakan padanan pekerjaan yang paling tepat berdasarkan kemahiran dan kompetensi pencari kerja. Pencari kerja hanya perlu mendaftar di Portal MyFutureJobs dan mengisi profil pekerjaan mereka. Kemudian, mereka akan dapat melihat senarai pekerjaan yang sesuai dengan profil mereka dan membuat permohonan secara dalam talian. Majikan pula boleh mendapatkan sokongan pengambilan dan akses kepada calon yang sesuai di dalam kolam bakat  Myfuturejobs. Kolam bakat ini akan mengoptimumkan proses pengambilan untuk mendapatkan calon yang betul.

Lain-lain Pelan Perkhidmatan Myfuturejobs

Program MyFutureJobs 2024 juga menawarkan pelbagai perkhidmatan lain untuk membantu pencari kerja bersedia untuk kerjaya mereka. Antaranya ialah:-

Karnival Kerjaya MyFutureJobs OKU dan TVET

Masih dilema mencari pekerjaan yang sesuai dengan diri? Apakah ciri-ciri yang majikan mahukan? Tidak tahu mana untuk bermula? Segala jawapan anda bakal terjawab bersama Geng MyfutureJobs di karnival kerjaya MYFutureJobs OKU dan TVET yang bakal memberi bimbingan Kerjaya pada anda. Karnival bermula 9 Pagi hingga 5 Petang tarikh 1-3 Mac 2024 (Jumaat-Ahad) di IDCC, Shah Alam.

karnival kerjaya 1
karnival kerjaya 1

Forum khas di Karnival Kerjaya OKU & TVET akan diterajui oleh 3 panel. Panel-panel hebat yang bakal mengupas bagaimana dunia digital pekerjaan boleh menjadi jalan ke hadapan atau cabaran kepada OKU.

Forum khas bertajuk :- Dunia Digital Pekerjaan- Merintis Jalan atau Cabaran kepada OKU?

Barisan panel adalah :-

  1. Dr. Hajah Ruziah Ghazali (AJK Sekreteriat OKU Malaysia)
  2. En. Azarin Bin Razali (Pengurus Good Takecare Trade)
  3. Ms. Cheah Li-li (Ketua Bahagian Sumber Manusia, Exchange 106)

Moderator:- 

  • En. Azirruan Bin Arifin (Ketua Pejabat Sistem Insurans Pekerjaan PERKESO).
dunia digital pekerjaan
dunia digital pekerjaan

Kesimpulan Program MyfutureJobs

Program MyfutureJobs adalah program yang sangat bermanfaat untuk pencari kerja dan majikan di Malaysia. Program ini dapat membantu kadar penyertaan tenaga buruh, mengurangkan kadar pengangguran, dan meningkatkan kualiti pekerjaan di Negara ini. Berdasarkan statistik terkini, kadar penyertaan tenaga buruh di Malaysia pada bulan Februari 2024 adalah 70.2%, kadar pengangguran 3.3%, dan kadar guna tenaga tak penuh adalah 3.3%. Program Myfuturejobs 2024 diharap dapat meningkatkan nisbah pekerja ke penduduk, yang pada bulan Februari 2024 adalah 67.8%.

Jadi apa tunggu lagi? Daftar sekarang di Portal Myfuturejobs dan temui pekerjaan impian anda! Program MyfutureJobs 2024 adalah program yang anda perlukan untuk mencapai kejayaan dalam kerjaya anda!.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments