HomeBeritaPermohonan UPUOnline Bagi Kemasukan Ke IPTA Dan ILKA Sesi Akademik 2024/2025

Permohonan UPUOnline Bagi Kemasukan Ke IPTA Dan ILKA Sesi Akademik 2024/2025

Anda baru sahaja mendapat keputusan SPM atau STPM dan ingin melanjutkan pengajian ke peringkat tinggi? Jika ya, anda perlu tahu tentang permohonan UPUOnline bagi kemasukan ke IPTA dan ILKA sesi akademik 2024/2025. UPUOnline adalah sistem permohonan kemasukan pelajar ke program Asasi, Sijil, Diploma dan Ijazah Sarjana Muda di 20 Universiti Awam (UA), 36 Politeknik, 105 Kolej Komuniti dan 4 Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA) melalui internet. Ini adalah peluang anda untuk memilih program pengajian yang sesuai dengan minat, bakat dan kemampuan anda.

PERMOHONAN UPUONLINE SESI 2024/2025

Permohonan boleh dibuat di laman web rasmi: 

https://upu.mohe.gov.my

Pembelian Nombor Pin UPUONLINE melalui Bank Simpanan Nasional (BSN) bagi sesi akademik 2024/2025 dengan kadar bayaran RM 10.60

permohonan upuonline
permohonan upuonline

Namun, sebelum anda membuat permohonan UPUOnline, anda perlu mengetahui beberapa perkara penting yang mungkin tidak dinyatakan oleh kebanyakan blog. Dalam catatan blog ini, saya akan berkongsi dengan anda tips dan panduan untuk permohonan UPUOnline yang berkesan dan mudah. Saya juga akan menyertakan statistik semasa mengenai permohonan dan penawaran program pengajian di IPTA dan ILKA. Saya harap catatan blog ini dapat membantu anda dalam membuat keputusan yang tepat untuk masa depan anda.

Tips dan Panduan untuk Permohonan UPUOnline

1. Beli Nombor Pin UPUOnline di BSN. Anda perlu membeli Nombor Pin UPUOnline di Bank Simpanan Nasional (BSN) sebelum anda boleh mengisi permohonan UPUOnline. Nombor Pin UPUOnline adalah nombor unik yang diperlukan untuk mengakses sistem permohonan UPUOnline. Anda boleh membeli Nombor Pin UPUOnline di 350 Kaunter Cawangan BSN, 700 Automatic Teller Machine (ATM) BSN atau Perbankan Internet myBSN. Kos pembelian Nombor Pin UPUOnline RM 10.60 . Anda perlu menyimpan slip pembayaran sebagai bukti sah pembelian.

2. Pastikan kategori anda betul. Anda perlu memastikan kategori anda sama ada lepasan SPM atau lepasan STPM/Setaraf. Ini kerana syarat kelayakan, program pengajian dan tempoh permohonan berbeza mengikut kategori anda. Anda boleh menyemak kategori anda di e-Panduan UPUOnline, sebuah platform bagi semakan syarat kelayakan ke IPTA dan ILKA bagi lepasan SPM dan STPM/Setaraf. Anda boleh mengakses e-Panduan UPUOnline di sini.

3. Semak syarat kelayakan dan kirat merit. Anda perlu menyemak syarat kelayakan dan kiraan merit untuk program pengajian yang anda minati. Syarat kelayakan adalah syarat minimum yang diperlukan oleh IPTA dan ILKA untuk memohon program pengajian tertentu. Kiraan merit pula adalah nilai merit yang diperoleh oleh calon berdasarkan keputusan peperiksaan dan ko-kurikulum. Anda boleh menyemak syarat kelayakan dan kiraan merit di e-Panduan UPUOnline. Anda juga boleh menggunakan kalkulator merit yang disediakan oleh UPUOnline untuk mengira merit anda.

upuonline
upuonline

4. Semak tren permohonan dan penawaran. Anda perlu menyemak tren permohonan dan penawaran untuk program pengajian yang anda minati. Tren permohonan adalah jumlah permohonan yang diterima oleh IPTA dan ILKA untuk program pengajian tertentu. Tren penawaran pula adalah jumlah tawaran yang diberikan oleh IPTA dan ILKA untuk program pengajian tertentu. Anda boleh menyemak tren permohonan dan penawaran di laman web rasmi UPUOnline. Anda juga boleh melihat statistik permohonan dan penawaran untuk sesi akademik 2023/2024 di bawah.

5. Isi permohonan UPUOnline. Anda perlu mengisi permohonan UPUOnline dengan lengkap dan betul. Anda perlu mengisi maklumat peribadi, maklumat akademik, maklumat ko-kurikulum dan pilihan program pengajian. Anda boleh memilih sehingga 12 pilihan program pengajian mengikut keutamaan anda. Anda perlu memastikan maklumat yang anda isikan adalah sama dengan dokumen sokongan yang anda sediakan. Anda juga perlu memastikan anda mengisi setiap maklumat yang bertanda (*) dengan lengkap.

6. Lengkapkan borang permohonan. Anda perlu melengkapkan borang permohonan UPUOnline dengan mengklik butang “SIMPAN”. Anda akan mendapat nombor rujukan permohonan yang perlu anda catat dan simpan. Anda juga perlu mencetak slip permohonan UPUOnline sebagai bukti permohonan anda. Anda boleh mencetak slip permohonan UPUOnline di laman web rasmi UPUOnline.

7. Semak status permohonan. Anda perlu menyemak status permohonan UPUOnline anda untuk mengetahui sama ada anda berjaya atau tidak mendapat tawaran kemasukan ke IPTA atau ILKA. Anda boleh menyemak status permohonan UPUOnline anda di laman web rasmi UPUOnline. Anda juga boleh menyemak status permohonan UPUOnline anda melalui SMS dengan menaip UPU RESULT <No. Kad Pengenalan> dan hantar ke 15888. Anda perlu menyemak status permohonan UPUOnline anda pada tarikh yang ditetapkan oleh UPUOnline.

8. Setujui atau tolak tawaran. Anda perlu menyetujui atau menolak tawaran kemasukan ke IPTA atau ILKA yang anda terima. Anda boleh menyetujui atau menolak tawaran kemasukan ke IPTA atau ILKA melalui laman web rasmi UPUOnline. Anda juga boleh menyetujui atau menolak tawaran kemasukan ke IPTA atau ILKA melalui SMS dengan menaip UPU TERIMA <No. Kad Pengenalan> atau UPU TOLAK <No. Kad Pengenalan> dan hantar ke 15888. Anda perlu menyetujui atau menolak tawaran kemasukan ke IPTA atau ILKA dalam tempoh yang ditetapkan oleh UPUOnline.

9. Buat rayuan jika perlu. Anda boleh membuat rayuan jika anda tidak berpuas hati dengan tawaran kemasukan ke IPTA atau ILKA yang anda terima atau jika anda tidak mendapat sebarang tawaran kemasukan ke IPTA atau ILKA. Anda boleh membuat rayuan melalui laman web rasmi UPUOnline. Anda perlu membeli Nombor Pin UPUOnline untuk membuat rayuan. Anda boleh memilih sehingga 12 pilihan program pengajian mengikut keutamaan anda. Anda perlu membuat rayuan dalam tempoh yang ditetapkan oleh UPUOnline.

10. Semak status rayuan. Anda perlu menyemak status rayuan UPUOnline anda untuk mengetahui sama ada anda berjaya atau tidak mendapat tawaran kemasukan ke IPTA atau ILKA melalui rayuan. Anda boleh menyemak status rayuan UPUOnline anda di laman web rasmi UPUOnline. Anda juga boleh menyemak status rayuan UPUOnline anda melalui SMS dengan menaip UPU RAYUAN <No. Kad Pengenalan> dan hantar ke 15888. Anda perlu menyemak status rayuan UPUOnline anda pada tarikh yang ditetapkan oleh UPUOnline

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments