Kaifiat Dan Terjemahan Amalan Bismillah 5

Date:

Share post:

Amalan Doa Bismillah 5 sudah terkenal di dalam dunia rawatan Islam dan alternatif khasnya dan sebagai doa penawar, pelindung bagi seluruh orang Muslim umumnya.

Bacaan Doa Bismillah 5 adalah Pendinding dari kemudharatan dan juga sebagai Ayat Penyembuh (Syifa) bagi segala penyakit serta amat bermanfaat di jadikan sebagai amalan wirid harian dan juga sebagai hizib (pakaian) pelindung diri.

Bacaan Mengikut Ejaan Huruf Rumi :

 1. Bismillaahirrahmaanirrahiim
 2. Bismillaahis syaafii
 3. Bismillaahil Kaafii
 4. Bismillaahil Mu’aafii
 5. Bismillaahil lazii laa yadhurru ma’asmihi syai-un fiil ardhi walaa fissamaa-i wahuwas samii’ul ‘aliim.

Terjemahannya :

 1. Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
 2. Dengan nama Allah Yang Menyembuhkan
 3. Dengan nama Allah Yang Mencukupkan
 4. Dengan nama Allah Yang Memberikan Kesihatan Yang Baik
 5. Dengan nama Allah yang tidak memberi kemudharatan dengan nama-Nya akan sesuatu pun di dunia dan di langit dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui

Fungsi Bismillah 5 :

Ada pun untuk tujuan perubatan, Bismillah 5 mempunyai beberapa fungsi yang telah di praktik dan diamalkan di dalam penyembuhan :

 1. Sebagai penawar bisa diri
 2. Sebagai penawar bagi penyakit bisa-bisa tulang
 3. sebagai penawar bisa-bisa badan
 4. sebagai penawar batu merian
 5. sebagai penawar yang mengubati penyakit yang tidak dapat diketahui puncanya

Cara Merawat Menggunakan Bismillah 5 :

Letakkan tangan di tempat yang sakit,tarik nafas, kemudian bacalah bismillah 5 (lima) ini sebanyak 7 (tujuh) kali kemudian di tiupkan ditempat yang sakit itu. Selepas baca dan di tiup pula keatas air.

Jika ada anggota-anggota badan yang sakit dan tidak boleh disentuh itu maka boleh lah di pegang pada mana-mana anggota lain yang masih boleh dipegang dan di iktiqad dalam hati untuk menyembuhkan anggota yang sakit tadi.

Disamping perawat yang membaca doa bismillah 5 ini, lagi mujarab lagi jika pesakit sendiri pun turut mengamalkannya seberapa yang boleh setiap selepas solat.

Ini pula Doa Nabi Khidir & Nabi Ilyas yang sinonim di panggil dengan Bismillah 4

Bacaan dengan ejaan huruf rumi :

 1. Bismillaahi Maa syaa Allah, Laa yasuuqul khairu illallaah
 2. Bismillaahi Maa syaa Allah, Laa yashrifus suu-a illallaah
 3. Bismillaahi Maa syaa Allah, Maa kaana min ni’matin faminallaah
 4. Bismillaahi Maa syaa Allah, Laa haula walaa quwwata illaa billah.

Terjemahanya :

 1. Dengan Nama Allah, sesuatu itu menurut apa yang dikehendaki Allah, tidak ada yang mendatangkan kebaikan melainkan Allah
 2. Dengan Nama Allah, sesuatu itu menurut apa yang dikehendaki Allah, tidak ada yang menolak kejahatan melainkan Allah
 3. Dengan Nama Allah, sesuatu itu menurut apa yang dikehendaki Allah, setiap kenikmatan adalah daripada Allah
 4. Dengan Nama Allah, sesuatu itu menurut apa yang dikehendaki Allah, tiada daya upaya dan kekuatan melainkan dengan Allah.

Dibaca tiga(3) kali setiap pagi dan tiga(3) kali setiap petang. Untuk Perlindungan. InsyaAllah Mustajab.

Ibnu Abbas Berkata : “sesiapa yang membaca doa ini ketika pagi dan petang sebanyak 3 kali, maka Allah akan menyelamatkan dia dari kelemasan,kebakaran,kecurian dan dari kejahatan syaitan,penguasa,ular dan kala jengking.”

Sangat wajar untuk dijadikan wirid amalan harian kerana doa itu senjata mukmin, doa itu ibadah dan membawakan diri kita kepada tawakkal dan yakin serta redha dengan Allah s.w.t.

[tds_leads input_placeholder="Email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_checkbox="yes" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" msg_composer="success" display="column" gap="10" input_padd="eyJhbGwiOiIxNXB4IDEwcHgiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxMnB4IDhweCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCA2cHgifQ==" input_border="1" btn_text="I want in" btn_tdicon="tdc-font-tdmp tdc-font-tdmp-arrow-right" btn_icon_size="eyJhbGwiOiIxOSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE3IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNSJ9" btn_icon_space="eyJhbGwiOiI1IiwicG9ydHJhaXQiOiIzIn0=" btn_radius="0" input_radius="0" f_msg_font_family="521" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_msg_font_weight="400" f_msg_font_line_height="1.4" f_input_font_family="521" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEzIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMiJ9" f_input_font_line_height="1.2" f_btn_font_family="521" f_input_font_weight="500" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_btn_font_line_height="1.2" f_btn_font_weight="600" f_pp_font_family="521" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxMiIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_pp_font_line_height="1.2" pp_check_color="#000000" pp_check_color_a="#309b65" pp_check_color_a_h="#4cb577" f_btn_font_transform="uppercase" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGUiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjMwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGVfbWF4X3dpZHRoIjoxMTQwLCJsYW5kc2NhcGVfbWluX3dpZHRoIjoxMDE5LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" msg_succ_radius="0" btn_bg="#309b65" btn_bg_h="#4cb577" title_space="eyJwb3J0cmFpdCI6IjEyIiwibGFuZHNjYXBlIjoiMTQiLCJhbGwiOiIwIn0=" msg_space="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIwIDAgMTJweCJ9" btn_padd="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCJ9" msg_padd="eyJwb3J0cmFpdCI6IjZweCAxMHB4In0=" msg_err_radius="0" f_btn_font_spacing="1"]
spot_img

Related articles

Tarikh Bayaran Gaji Penjawat Awam 2024

Tarikh Bayaran Gaji 2024: Apa yang Perlu Anda TahuAnda mungkin sudah tahu tarikh bayaran gaji penjawat awam untuk...

Permohonan UPUOnline Bagi Kemasukan Ke IPTA Dan ILKA Sesi Akademik 2024/2025

Anda baru sahaja mendapat keputusan SPM atau STPM dan ingin melanjutkan pengajian ke peringkat tinggi? Jika ya, anda...

Cari Kerja di MYFutureJobs

Fungsi Program MYFutureJobs 2024 : Perkara yang perlu anda tahuMYFutureJobs adalah satu program bantuan dan sokongan dari Kerajaan...

KARNIVAL KERJAYA MYFutureJobs OKU DAN TVET

PERKESO2024 TIADA LAGI YANG TERPINGGIRKarnival Kerjaya. 9Pagi hingga 5Petang. 01-03 Mac 2024 IDCC Shah Alam.Daftar Sekarang di www.myfuturejobs.gov.my/careerfairApa itu MYFutureJobs? Lihat...