HomeShakleeSet Kesihatan Lelaki

Set Kesihatan Lelaki

Sebelum bercakap tentang set untuk kesihatan lelaki, kita ambil tahu dulu tentang beberapa masalah kesihatan yang sering berlaku pada kaum lelaki. Diantara masalah kesihatan lelaki yang paling lazim terjadi ialah pada jantung, paru-paru, prostat, otak (emosi), Hati dan hempedu.

Beberapa perkara diatas ini perlu dijaga oleh lelaki untuk memastikan kesihatan yang baik, tenang, sentiasa produktif, sentiasa bertenaga.

Terdapat beberapa produk makanan tambahan dengan shaklee yang sangat baik untuk kesihatan lelaki. Jangan ingat suplemen atau makanan tambahan yang berkhasiat hanya untuk kaum wanita sahaja.

Ada beberapa vitamin yang sangat di perlukan kaum lelaki untuk memastikan kesihatan lelaki kekal terjaga. Diantaranya ialah:-

ZinkOmega-3 Asid LemakVitamin ECoenzyme Q10
4 vitamin penting untuk lelaki

4 vitamin ini sangat penting dan berkait rapat untuk kesihatan lelaki keseluruhannya. Kekurangannya di dalam badan boleh menyebabkan mengalami banyak masalah kesihatan. Kita akan baca satu persatu manfaat vitamin ini mengikut garis panduan yang telah dihuraikan oleh Pakar Nutrisi seperti di bawah:-

img 20220303 180148

Manfaat Zink untuk Kesihatan Lelaki

Ada 7 manfaat Zink untuk kesihatan lelaki terutamanya Zinc Plus Shaklee. Zink mineral untuk lelaki macho, nutrien yang sangat bagus untuk sel dan meningkatkan sistem imunisasi tubuh.

1Meningkatkan Kesihatan Imun
Penyelidik mendapati bahawa zink membantu mengawal keradangan.
*Memendekkan tempoh selsema
*Memberi sokongan imun dan mengaktifkan sel-sel imun supaya mereka berfungsi secara optimum.
2Rambut Kuat Dan Berkilau
Zink penting untuk pertumbuhan sel, menyokong sel-sel untuk prestasi badan yang optimum
*Menyokong struktur rambut yang lebih kuat dan folikel rambut yang lebih sihat.
*Meningkatkan pertumbuhan rambut.
3Kulit Cantik Dan Berseri
Sifat anti keradangan zink membantu mencegah radang dan meningkatkan pembaharuan Sel, mempercepatkan penyembuhan untuk kulit yang lebih sihat.
*Merawat Jeragat dan melegakan radang kulit untuk kulit sihat berseri.
4Permulaan Sihat, Keluarga Sihat
Zink bekerjasama dengan enzim lain untuk mengekalkan kesihatan sistem reproduktif untuk lelaki dan wanita.
*Di kalangan wanita, zink membantu dalam pengawalan hormon, pengeluaran telur dan mengekalkan paras cecair folikel yang normal untuk membantu pergerakan telur menuju rahim, untuk proses penempelan.
*Untuk Lelaki zink membantu untuk meningkatkan jumlah sperma dan memperbaiki bentuk, fungsi dan kualiti sperma.
5Meningkatkan memori dan pembelajaran
Hipokampus, pusat memori dan pembelajaran otak, mempunyai tahap zink yang tinggi.
*Meningkatkan komunikasi antara neuron untuk memproses maklumat yang lebih cekap.
*Melindungi saraf dan tisu otak.
6Meningkatkan Tenaga Dan Stamina
Zink membantu menukarkan makanan menjadi tenaga secara optimum supaya anda mempunyai tenaga untuk menjalani hari anda.
* Meningkatkan prestasi sukan
* Menggalakkan kekuatan dan ketahanan otot yang lebih baik.
7Mempercepatkan Penyembuhan Luka
Zink memainkan peranan penting dalam fungsi imun, melawan jangkitan dan membantu dalam penghasilan tisu baru, mengelakkan jangkitan pada luka.
*Mengekalkan keutuhan dan struktur kulit
*Menghasilakan protein dan kolagen untuk meyembukhkan luka
* Memainkan peranan penting untuk pembekuan darah.
Manfaat Zink

Manfaat Zink + Vitamin E

Zink dan vitamin E dapat mengekalkan badan yang sihat untuk keluarga dengan nutrien yang tertentu. Ianya bertindak sebagai antioksidan yang penting sebagai penggalak kesuburan bagi lelaki supaya bersedia untuk merancang keluarga sepanjang tahun.

16431628117821 vita eproductpostfbpost bm fa
Menghasilkan Sperma SihatSperma sihat bermula dangan testis yang sihat dan testis yang sihat bermula dengan zink
*Meningkatkan kiraan sperma yang sihat
*meningkatkan motiliti dan kebolehhidupan sperma
*Perkembangan testis yang sihat
*Melindungi sperma dengan memerangi radikal bebas.
Zink sangat tertumpu pada testis dan penyelidik mendapati bahawa kekurangan zink menyebabkan kegagalan pengeluaran sperma.
Mengekalkan Tahap Testosteron SihatTestosteron adalah hormon penting dan utama untuk fizikal dan kesihatan seksual lelaki.
*Tahap kesuburan
*Dorongan Seksual
*Kesihatan seksual jangka panjang
*Perkembangan testis dan prostat
*perkembangan otot dan jisim tulang
*Kekalkan tahap sihat testosteron untuk menjadi lelaki sejati.
Meningkatkan Kesihatan ProstatTahap optimum zink dan Vitamin E meningkatkan kualiti dan kuantiti sperma.
Memastikan sperma bergerak menuju arah yang betul menembusi telur untuk persenyawaan, Seolah-olah sperma itu dilengkapi GPS. Nutrien ini:-
*Menyokong fungsi prostat dan hormon lelaki
* Menghasilakan cairan prostatik, kompenan air mani.
Manfaat Zink + Vitamin E

Manfaat Zink + Coenzyme Q10

Zink dan Coenzyme Q10 adalah pilihan nutrien yang betul untuk menjadi lebih aktif supaya dapat menikmati dan melakukan apa saja yang anda gemari tanpa sebarang masalah. Jom kita lihat bagaimana zink dan Coenzyme bekerjasama.

img 20220303 181003
Mengekalkan Jisim Dan Kekuatan OtotPengambilan nutrien untuk mengekalkan otot yang tidak mencukupi dari diet harian boleh membawa kepada kemerosotan otot, kesannya otot lemah di kemudian hari.

Zink membantu melambatkan proses kemerosotan otot dan membawa kepada tahap tenaga tinggi sebagai satu daripada penyimpanan tenaga dalam otot.

+ COQ10 membantu meningkatkan kekuatan otot supaya anda rasa lebih bertenaga untuk melakukan apa yang anda gemari setiap hari.
Menggalakkan Pengeluaran TenagaBadan anda memerlukan zink dan CoQ10 untuk menukar makanan kepada tenaga.

Zink memastikan badan anda membakar makanan yang dimakan sewajarnya bagi memastikan tenaga dikeluarkan dengan optimum. Kekurangan nutrien ini boleh menyebabkan kekurangan tenaga, kelesuan dan membawa kepada keletihan.

+ COQ10 menggalakkan pengeluaran tenaga pada peringkat sel untuk meningkatkan kecerdasan dan menggalakkan peredaran darah supaya boleh berjalan dan berlari lebih laju.
Menggalakkan tidur yang lenaMendapatkan tidur yang baik membantu kita untuk menyembuhkan dan mengecas semula tenaga.

Zink menggalakkan dan mengawal corak tidur yang sihat. Tidur yang baik menjadikan kita lebih segar dan lebih aktif setelah terjaga.
Manfaat Zink + Coenzyme Q10

Manfaat Zink + Asid Lemak Omega-3

Ambil suplemen ini untuk kekal bijaksana dan cemerlang. Suplemen ini adalah sebagai antioksidan penting yang berfungsi sebagai peransang otak supaya kekal cergas sepanjang hari.

img 20220303 180928
img 20220303 180928
Menguatkan memori dan meningkatkan keupayaan PembelajaranApabila anda menghafal atau belajar sesuatu yang baru, sel otak anda berhubung dan berkomunikasi antara satu sama lain dengan merembeskan bahan kimia yang dipanggil neurotransmitter.

Zink membantu dalam penghantaran isyarat yang tepat dari satu sel ke sel yang lain dengan lancar. kajian juga mendedahkan kekkurangan zink boleh menyebabkan kekurangan keupayaan pembelajaran dan memori yang lemah.

+OMEGA-3 memudahkan komunikasi diantara sel-sel otak, memastikan penghantaran isyarat berjalan lancar.
Mengekalkan Kesihatan OtakApabila umur meningkat, tahap zink dalam badan berkurangan.Akibatnya prestasi otak menurun dan menimbulkan gejala seperti hilang ingatan,perubahan mood, dan keupayaan pembelajaran yang rendah.

Zink menyokong prestasi mental yang lebih baik dalam memori, fokus dan penguasaan bahasa.

+OMEGA-3 mengurangkan risiko penurunan kognitif dan menggalakkan isyarat serta komunikasi saraf otak yang sihat untuk meningkatkan memori.
Menggalakkan mood yang baik dan positifBadan yang sihat menggalakkan mood yang lebih baik menjadikan anda lebih sihat

Zink memainkan peranan penting dalam memodulisasi tindak balas otak dan badan terhadap tekanan dengan mengurangkan gejala seperti kemurungan, fikiran yang terganggu dan agresif, menjadikan anda lebih bahagia.

+OMEGA-3 bertindak sebagai blok bangunan untuk otak yang lebih bahagia dengan meningkatkan mood dan memperbaiki kesejahteraan emosi secara menyeluruh.
Manfaat Zink + Asid Lemak Omega-3

Ok selesai baca sedikit huraian tentang Zink, Vitamin E, COQ10, dan Omega-3. Manfaat, fungsi dan sebagainya untuk kesihatan lelaki dan juga wanita. Sekarang kita lihat pula zink dalam kehidupan kita. Zink yang ada di persekitaran kita. Dan kita selalu guna tanpa perasan dengan penuh perasaan.

Zink yang berada di persekitaran kita

Di tulis sekadar untuk berkongsi pengetahuan tentang zink yang di luar dari suplemen.

Tahukah anda bahawa selain suplemen, zink juga terdapat dalam produk biasa yang kita selalu guna setiap hari? Ini menunjukkan kepentingan mineral surih ini terhadap kesihatan manusia.

  • Zink dalam krim jerawat anda

Zink mempunyai ciri-ciri anti bakteria yang membantu mengurangkan jumlah bakteria yang menyebabkan jerawat dan mengurangkan tindak balas keradangan dengan menghentikan bakteria daripada menyerang dan menyumbatkan liang pori.

  • Zink dalam syampoo anda

Zink di ketahui dapat menyokong folikel rambut yang lebih kuat. Zink Pryrithione biasanya digunakan sebagai ramuan dalam syampu anti kelumumur dan untuk mengawal rambut berminyak. Ia membantu memastikan kelenjar minyak disekitar folikel rambut bekerja secara optimum, menghalang ia dari menghasilkan terlalu banyak sebum.

  • Zink dalam krim penyembuh luka anda

Zink juga membantu mempercepatkan penyembuhan luka. Apabila di sapukan pada luka, ia membantu pembahagian sel untuk menghasilkan tisu baru dan mengurangkan risiko jangkitan.

  • Zink dalam gula-gula tekak/batuk anda

zink menyokong fungsi imun yang sihat dan membantu mengelakkan Virus daripada bertambah. Ia juga boleh menghentikan virus daripada memasuki membran mukus tekak dan hidung, dengan itu memberi kesan yang menenangkan pada tekak dan boleh memendekkan tempoh selsema.

  • Zink Dalam pelindung cahaya matahari anda

Hadir dalam pelindung cahaya matahari anda sebagai zink oksida. ia berfungsi sebagai perisai dengan menghalang sinaran UVA dan UVB merbahaya daripada menembusi kulit. Ia juga mewujudkan lapisan pelindung dengan memantulkan cahaya UV daripada kulit.

Banyak juga peranan zink dalam kehidupan kita yang digunakan tanpa kita tahu dan sedar pun. Jadi sesiapa yang teringin nak cuba set kesihatan lelaki ini boleh whatsapp saya terus di butang dibawah:-

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments